PILGRIMSVANDRINGAR

Vad betyder pilgrim? Jo.. helt enkelt främling. En pilgrimsvandring är en främlings vandring till ett bestämt mål, ofta en mental vandring, en inre vandring. Buen Camino – rätta vägen – är en hälsningsfras som används flitigt längs lederna, vanligtvis i betydelsen “lycka till”.

Att vandra eller pilgrimsvandra finns i nästan alla kulturer. De vanligaste kristna pilgrimslederna börjar på olika platser i Europa och slutar ofta i någon av de heliga städerna Jerusalem, Rom eller Santiago de Compostela där Jakob, en av Jesu apostlar är begravd.

Ett av skälen till att vandra är att fördjupa relationen till sig själv, ett annat är att söka det heliga i livet. Men, det finns många andra anledningar så som rent äventyrliga, kulturella och idrottsliga själ. En del av oss står inför olika vägval här i livet, och vill fundera. Andra vill bearbeta sorg eller bara vandra för en fin social gemenskap. Själv stod jag inför en ny situation och förstod att jag skulle ställas inför nya utmaningar. Men jag visste inte vilka, att slå mig till ro var inte aktuellt.

Många börjar med den ”franska leden” och vill gå igen. Sex månader senare fortsatte jag med ”Via de la Plata” Silvervägen från Sevilla. Leden är en av de kulturellt sett äldsta i Europa, och sammanfaller bitvis med den gamla romerska leden ”Calzada Romana”. Sista biten av leden till Santiago de Compostela går antingen över Ourense, eller norrut till Astorga. Via de la Plata finns nu på Unesco’s världsarvslista.

Efter Via de la Plata vandrade jag; den arabiska vägen ”Camino Mozárabe”, ”Camino Portugués” i Portugal, den vackra Atlantleden längs norra kusten ”Camino del Norte” och på våren 2011 den varma och mycket torra platåleden, ”Camino de Levante”. På våren 2012 vandrade jag också ”Camino Aragonés” och ”Camino Primitivo”. Den första startar i Frankrike, går mot slutet över Pyrenéerna, ner längs Aragónfloden och ansluter till den franska leden. Camino Primitivo är den äldsta pilgrimsleden i Spanien och ansluter också till den franska leden. Vädret var riktigt dåligt våren 2012 så jag bestämde mig för att repetera ”Camino Primitivo” igen på våren 2013. Så blev det, och vädret var nu mycket bättre.

Min avsikt är att skriva två fotoböcker med mina bästa bilder. Den första är klar och skriven på svenska. Bokens arbetsnamn är ”Den inre resan – 610 mil genom Spanien och Portugal”, och handlar om de ovanliga pilgrimsvandringarna. Min plan är att översätta den till engelska. Nästa bok från de ”Populära lederna” är redan påbörjad. 

Pilgrimsvandringar verkar idag vara mycket populära. Jag fick höra ett par gånger, att antalet pilgrimer har fördubblats under de senaste sju åren. Det betyder i dag att fler än två hundra tusen personer per år vandrar eller cyklar till Santiago de Compostela. Under 2015 vandrade jag delar av den franska leden igen. Jag var intresserad av att veta hur infrastrukturen på den franska leden har förändrats med ökat antal restauranger och härbärgen. Mitt intryck är att Camino-livet har förbättrats på många sätt, med framför allt en bra service. Leden är ännu mer bekväm och rolig att vandra. Fortfarande med några utmanande avsnitt. Den franska leden är vacker, kanske inte den allra vackraste i Spanien, men socialt sett den bästa.